Luciafirande försvinner i flera kommuner

publicerad 3 december 2016

Flera förskolor på Södermalm i Stockholm har valt att ställa in det årliga luciafirandet och istället anordna en allmän ljusfest. Man menar att det klassiska luciafirandet är exkluderande och inte för alla barn.

Som anledning till att den anrika traditionen försvinner uppger man att flera föräldrar inte velat fixa luciakläder till sina barn och att det hela varit stressigt både för barn och för vuxna. På Tantolundens förskola anordnade man redan förra året en ljusfest istället för ett luciafirande, och nu tar flera förskolor efter idén.

– Att familjerna inte behöver ta med saker hemifrån innebär att alla barn får lika möjligheter, att firandet blir lika för alla, säger Annika Nylén Nilsson, biträdande chef för Maria förskolor, till Stockholm Direkt.

Man uppger samtidigt att en del medarbetare varit besvikna över att luciafirandet försvinner, men försvarar sig med att man kommer fortsätta fika och sjunga sånger.

Inte heller i Ystad, Köping, Umeå, Uddevalla eller Södertälje blir det något luciafirande det här året och vissa menar att urvalsprocessen inför vem som ska bli årets lucia är inskränkt och ålderdomlig.

— Bilden av lucia är att det ska vara en blond kvinna. Det är en bild av vad svenskhet är som många svenskar inte känner igen sig i, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet till Aftonbladet.

På flera platser i landet har det också varit för få intresserade av att delta i något luciatåg för att eventet ska kunna bli av. Andra kommuner har helt struntat i att eftersöka deltagare till luciatåg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!