Löfvens utspel sågas

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven publicerade under lördagskvällen ett inlägg på sin Facebooksida där han kommenterade den pågående situationen mellan Gaza och Israel. Men Löfven mötte hård kritik efter inlägget.

publicerad 13 juli 2014

”Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet”, löd Löfvens Facebookinlägg.

Det dröjde inte länge förrän många började kommentera inlägget, och majoriteten av kommentarerna var negativa.

”Det är skrämmande att se någon som aspirerar på att leda vårt land, med solidaritet och jämlikhet som ledord, famla i blindo inför Israel-Palestina konflikten. Som sagt, Palme vrider sig i sin grav, där han för övrigt precis fått sällskap av 21 barn som mördats av Israels groteska politik och övervåld”, lyder en av flera kritiska kommentarer.

Stefan Löfven säger själv till TT att han står fast vid inlägget och framtonar Socialdemokraternas linje i Palestinafrågan.

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger till till tidningen Expressen att Israel-Palestinafrågan delat Socialdemokraterna i två läger sedan ett tag.

– Det här är en klassisk stridsfråga inom socialdemokratin och socialdemokratin klassiskt har varit Israel-vänner. Sedan under Palme-perioden blev man palestinier och med (Göran) Persson kom Israel tillbaka, säger Ljunggren.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.