Löfven nedröstad i andra statsministeromröstningen

publicerad 14 december 2018
- av Alexander Almqvist

Socialdemokraternas Stefan Löfven blev som väntat nedröstad av en majoritet i riksdagen på fredagsmorgonen.

I onsdags meddelade talmannen Andreas Norlén att han kommer hålla en statsministeromröstning om Stefan Löfven i riksdagen på fredag.

Klockan 9 på fredagsmorgonen samlades riksdagskammaren för att rösta om Stefan Löfven, som planerar att bilda en S+MP-regering, som statsminister.


Annonser:


Som väntat vände sig en majoritet i riksdagen emot beslutet då de fyra Allianspartierna samt Sverigedemokraterna röstade nej. Röstsiffrorna skrevs till 116 för och 200 emot. Samtliga 28 vänsterpartiska ledamöter valde att lägga ner sina röster genom att trycka på gul knapp.

För att ett nyval ska utlysas krävs det att fyra statsministerkandidater röstas ner i riksdagen. Stefan Löfven blev den andre statsministerkandidaten som röstas ner. Tidigare har Moderaternas Ulf Kristersson röstats ner av en majoritet i riksdagen.

Det har gått 96 dagar sedan riksdagsvalet den 9 september och 80 dagar sedan Stefan Löfven röstades ner som statsminister av en majoritet i riksdagen den 25 september.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.