Lindes ”hämnd”: Utvisar rysk diplomat

publicerad 9 februari 2021
- av Isac Boman
Utrikesminister Anne Linde (S).

En svensk diplomat i Ryssland utvisas efter att han deltagit i en oppositionell politisk demonstration. Nu ”hämnas” Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) genom att skicka hem en rysk diplomat.

Nya Dagbladet rapporterade nyligen om hur den svenske diplomaten av ryska myndigheter anklagas för att ha tagit politisk ställning mot den sittande regeringen och deltagit i en demonstration till stöd för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och därför beordrades att lämna landet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde menar själv dock att den svenske diplomaten inte har gjort något fel och bara observerade demonstrationen och väljer nu att ”hämnas” på Ryssland genom att kräva att även en av deras diplomater lämnar landet.

– Ryssland gav oss inget val, menar Linde och skriver vidare på Twitter att utvisningen ska ses som ett svar ”på det oacceptabla beslutet att utvisa en svensk diplomat som endast utförde sina arbetssysslor”.

Linde hävdar vidare att Sverige måste agera ”snabbt och kraftfullt” när landets diplomater utvisas. Noterbart är att även Polen och Tyskland väljer att utvisa ryska diplomater – även det som hämnd efter att deras egna diton beordrats lämna Ryssland efter att ha deltagit i den oppositionella demonstrationen.

Det ryska utrikesdepartementet menar att Sveriges, Polens och Tysklands agerande är både ”oberättigat och ovänligt” och kritiker menar att Lindes agerande ytterligare kan komma att försämra Sveriges redan ansträngda relationer till Ryssland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!