Leif GW Perssons uppmaning till Löfven: Sparka Dan Eliasson

publicerad 9 oktober 2016
Leif GW Persson

Flera framträdande politiker och samhällsdebattörer har redan krävt att Dan Eliasson ska sparkas från sitt uppdrag som rikspolischef. Nu stämmer en annan in i avgåkören, kriminologen Leif GW Persson.

Dan Eliasson, som tidigare varit generaldirektör vid Migrationsverket och Försäkringskassan, har haft en turbulent tid som rikspolischef. Uttalanden från Eliasson om att han inte gillar Sverigedemokraternas politik har tillsammans med det stora antalet sexövergrepp vid musikfestivaler gjort att polisfacket öppet kritiserat Eliasson.

En som inte ser någon möjlighet för Dan Eliason att fortsätta som rikspolischef är kriminologen Leif GW Persson som i en krönika i Expressen uppmanar statsminister Stefan Löfven att sparka Eliasson.

”Sparka Dan Eliasson och alla runtomkring honom som tänker och tror som han. Slut fred med polisfacket och se till äntligen begripa vad denna kris bottnar i. Att en central organisation inte kan lösa lokala problem. Låt oss i stället skapa något nytt som är anpassat till problemet. Låt oss göra det bit för bit, punkt för punkt”, skriver Leif GW Persson i krönikan.

Leif GW Persson påpekar även att även om Dan Eliasson är en av upphovsmännen till den pågående centraliseringen av polisen är det ”en högst befogad åtgärd” att ge honom sparken men att det ”inte löser det avgörande problemet”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!