L-politiker vill lämna Alliansen

publicerad 3 oktober 2017

Två tunga politiker inom Liberalerna vill nu att partiet lämnar Alliansen inför valet 2018 och öppnar för att stödja en socialdemokratisk regering.

Det är riksdagsledamoten Mathias Sundin och partistyrelseledamoten Per-Åke Fredriksson som lagt fram en motion inför Liberalernas landsmöte senare i november. I motionen vill Sundin och Fredriksson att Liberalerna lämnar Alliansen och går till val på egen hand.

Enligt Sundin och Fredriksson var Alliansen – tidigare Allians för Sverige – nödvändig 2006, men att verkligen förändrats sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010.

Sverigedemokraterna är i mätningarna Sveriges näst största parti. Deras framgångar har blottlagt en allvarlig åsiktsskillnad mellan de borgerliga partierna. Alliansen som koncept är inte längre en tillgång för något borgerligt parti, utan snarare en nackdel. Det är dags att varje parti går till val självständigt, och efter valet söker maximera genomslaget för sina idéer”, skriver Sundin och Fredriksson på Aftonbladet Debatt.

Mathias Sundin och Per-Åke Fredriksson öppnar också för att partiet ska stödja en icke-borgerlig regering i framtida val, så länge Liberalernas politik får inflytande. Liberalerna har backat i tre raka riksdagsval och de låga opinionssiffrorna är en annan anledning till varför Liberalerna borde lämna Alliansen, enligt Sundin och Fredriksson.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.