Svenska kyrkans afghanske kyrkoledare döms för sexuellt ofredande av 14-åring

publicerad 12 oktober 2017
Bilden är illustrativ

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 18-årig afghan som befinner sig illegalt i Sverige har nu dömts för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka vid ett konfirmationsläger. Kyrkan hade tidigare utnämnt den illegale afghanen till “ung ledare” på lägret.

Kyrkan ska ha utnämnt 18-åringen till att vara ledare på ett konfirmationsläger som kyrkan anordnat. 18-åringen ska enligt kyrkans företrädare varit “nyfiken på den kristna tron”, rapporterar Folkbladet.

Men på lägret ska den 18-årige afghanen sexuellt ofredat en 14-årig flicka.

– Han har sexuellt ofredat flickan först i ett tv-rum och sedan i ett sovrum, skriver Norrköpings tingsrätt i domen.

Mannen har vid upprepade tillfällen berört flickans bröst och stjärt.

– I sovrummet har han suttit gränsle över flickan när hon legat ner. Gärningen har varit ägnad att kränka flickans sexuella integritet.

18-åringen visade stort intresse för flickan och gav henne komplimanger. Det började med att han ville ge henne en kram. Därefter försökte han kyssa henne när de två var själva. När gruppen lekte kurragömma följde mannen efter flickan och tryckte sig tätt emot henne.

– Hon kände att han hade stånd.

När det var dags att sova så bad 18-åringen om att få sova i tjejernas rum. Mannen erbjöd sig då att massera två av flickorna på brösten och rumpan. De tackade “skarpt” nej. Den ena flickan gick dock med på ryggmassage men mannen gick längre än så genom att massera hennes bröst och rumpa.

Flickan var rädd och kände stort obehag. Hon lyckades till slut slita sig loss, sprang iväg och låste in sig på in på toan och tog kontakt med en av de andra konfirmanderna. Mitt i natten gick de sedan och berättade för församlingspedagog samt de övriga ledarna.

– Kyrkan försöker att använda honom så mycket som möjligt eftersom han är äldre än konfirmanderna, har kyrkan uppgett i polisförhör.

Trots att kyrkan blev informerade om 18-åringens förehavanden valde man inte att kontakta den utsatta flickans föräldrar.

– Vi känner att kyrkan svikit oss, säger 14-åringens mamma till Folkbladet.

Den kvinnliga församlingspedagog som ansvarat för 18-åringen beskrev honom i polisförhör som “en oerhört mjuk och försiktig kille” som “ser till att alla har det bra och hjälper till med mycket”.

Den illegale 18-årige afghanen dömdes villkorligt av Norrköpings tingsrätt till 30 dagsböter á 50 kronor för sexuellt ofredande, skriver Folkbladet. Han har sedan tidigare ett utvisningsbeslut som ska verkställas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!