Kyrkan ställer krav om kärnvapen

publicerad 20 september 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges kristna råds generalsekreterare Karin Wiborn överlämnade den 11 september ett brev till utrikesminister Margot Wallström och uppmanar regeringen att så fort som möjligt skriva under FN:s avtal som förbjuder kärnvapen.

Brevet är undertecknat av kyrkoledarna Antje Jackelén, Anders Arborelius, Dioscoros Benyamin Atas, Lasse Svensson och Karin Wiborn. Det nya FN-avtalet, som förbjuder kärnvapen TPNW, har tagits fram av ett stort antal nationer. Sverige, som har varit drivande i framtagandet, beslutade nyligen att utreda frågan ytterligare innan underteckning.

Sveriges kristna råd uppmanar nu regeringen “att så fort som möjligt skriva under FN:s avtal som förbjuder kärnvapen och att statsministern eller utrikesministern förenar sig med andra staters ledare i det högnivåmöte, som ingår i FN:s generalförsamling, och där signerar TPNW den 20 september”.

USA motsätter sig avtalet och Robert Wood, USA:s nedrustningsambassadör, uppmanar regeringen “att noga tänka över saken” innan Sverige skriver under kärnvapenavtalet.

– Avtalet inger falskt hopp om nedrustning av kärnvapen. Inga kärnvapenstater eller länder som är beroende av kärnvapen för sin säkerhet är med på avtalet. Det kommer inte att ha någon som helst inverkan på nedrustningen, säger Robert Wood till Svenska Dagbladet.

USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike bojkottar avtalet liksom en rad Nato- och EU-medlemmar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!