Kyrka i Göteborg utsatt för skadegörelse

publicerad 19 november 2020
- av Per Nordin
Backa kyrka.

Backa kyrka i Göteborg blev under tisdagsnatten utsatt för skadegörelse. En okänd gärningsman har försökt tända eld på kyrkoporten och även kastat en sten som krossat en ruta. Det är den andra kyrkoattacken i staden på mindre än en vecka.

Polisen fick in ett larm om skadegörelsen omkring halv två-tiden på natten till onsdagen.

Det är någon som har försökt sätta eld på ytterdörren till kyrkan. Lyckligtvis har elden inte satt sig, sade polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

På platsen kunde räddningstjänst och polis även konstatera att någon kastat en sten som krossat en ruta. Ingen är gripen för dådet.

– Det kan ju vara någon som är frustrerad över den kristna läran, det kan vara någon som är bedrövad över samhället i stort. Det finns ju en uppsjö av olika spekulativa anledningar till varför någon skulle kunna göra så här. Vi utesluter ingenting, fortsätte Hans-Jörgen Ostler.

Så sent som förra veckan vandaliserades Katolska kyrkan i Göteborg. Någon hade kastat psalmböcker ut över golvet och rivit ner altaret och stolen där prästen brukar sitta. Ett ljuskapell hade också vandaliserats.

– Det kan ju vara någon som fått ett utbrott. Men det finns några saker som tyder på att det finns en ilska bakom riktad mot oss, framför allt att man slitit bort allt som fanns på altaret, sade kyrkoherden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.