Kvinna och barn skottskadade på lekplats

Ökade otryggheten

publicerad 27 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Årby rymdpark i Eskilstuna på fredagskvällen.

Infernot av skjutningar på öppen gata skenar. I stadsdelen Årby, Eskilstuna, skadades på fredagskvällen en mamma och hennes son i samband med en skottlossning.

Klockan 18:56 på fredagskvällen larmades polisen till centrala Årby i Eskilstuna, med anledning av en misstänkt skottlossning. Flera polisresurser befann sig snabbt på plats i Årby och inledde omedelbart febril spaning, bland annat med hjälp av så kallade UAS (drönare) i syfte att söka av närområdet från luften.

Det är en kvinna och ett yngre barn som är skadade, bekräftar polisens presstalesman Johnny Gustavsson. Enligt vittnesuppgifter till Nya Dagbladets reporter försvann skytten från platsen på en el-scooter.

Skadeläget för kvinnan och barnet är enligt de senaste uppgifterna stabilt men inte livshotande. Den 5-årige pojken lär ha blivit träffad i höften. Polisen hoppas att omständigheterna ska göra att vittnen vågar träda fram.

Det berör mig personligen väldigt illa. När barn blir inblandade har man passerat en gräns. Folk köper inte sånt här. Det kanske kan göra att någon väljer att prata med oss som gör att vi kan gripa gärningsmännen, säger Tobias Sundström, befäl på polisens regionledningscentral.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning och hundpatruller är utkommenderade. Man söker intensivt i och omkring området efter misstänkta gärningsmän. Polisen har även inlett en så kallad “särskild händelse” och skickat stora resurser från övriga delar av landet.

Delar av den beskjutna lekparken.

Patruller från Östergötland har flyttats för att hjälpa till. Det har varit många poliser i tjänst som jobbade många timmar in på natten, säger Tobias Sundström.

Huruvida kvinnan och barnet varit måltavla eller bara råkat träffas av skotten kan inte polisen svara på – Det är av stor vikt att ta reda på, så fort att det finns möjlighet att höra de här brottsoffren kommer vi att försöka reda ut den delen, meddelar presstalesman Johnny Gustavsson.

För mindre än en vecka sedan larmades polisen om två skottlossningar i Eskilstuna. Polisen vill inte säga något om huruvida dagens skjutning har kopplingar till tidigare händelser men säger att våldet mellan kriminella varit på en hög nivå under en längre tid.

Eskilstuna har ju varit en plats där det varit utpräglat våld mellan olika grupperingar som inte uppskattar varandras närvaro. Det har minst sagt varit blodiga veckor, säger Johnny Gustafsson.

Det är skottlossning nästan var och varannan dag här i Eskilstuna. Vår familj har tittat på ett annat ställe att bo på, vi kommer att flytta härifrån, säger “Micke” som bor i området för SVT.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!