Inrikes

Kungen ger sig in i debatten om Nobelbygget

Kung Carl XVI Gustaf och det planerade Nobel Center

Det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm innebär att det gamla Tullhuset kommer rivas, vilket har lett till stora protester. En av de som ansluter sig till protestkören är något oväntat kung Carl XVI Gustaf.

Det har spekulerats i en byggnad i Alfred Nobel och Nobelstiftelsens ära i Stockholm i åratal. Nu kommer det planerade bygget, Nobel Center, att byggas på Blasieholmen centrala Stockholm.
Men byggprojektet har inte föranletts utan kontrovers. Det gamla Kungliga Tullhuset ska rivas och ge plats åt Nobel Center, som designats av den världsberömde arkitekten David Chipperfield, vilket lett till stora protester.

Nu väljer kung Carl XVI Gustaf att göra ett politiskt utspel och kritisera bygget.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och att vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger kungen i en intervju med DN.

Som sagt, det är ett vällovligt projekt, men det går ju att flytta på byggnaden.

Kungen säger sig ha varit insatt i projektet under en längre tid.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!