Kritiserat it-system skrotas av polisen

publicerad 20 februari 2014

Polisens misslyckade it-system Pust Siebel kommer nu att avvecklas. Det uppger Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Pust var tänkt att användas som ett utredningsstöd för poliser där de dokumenterar utredningen och brottsplatser, men systemet är fullt av buggar.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att det inom poliskåren finns ett starkt missnöje mot rikspolischefen Bengt Svenson.

I ett pressmeddelande säger Bengt Svenson att han tar fullt ansvar för det fiasko-stämplade it-systemet.

Under min tid som rikspolischef har jag satsat på att utveckla Polisens it. Svensk polis är i behov av modernare it-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för.

Statskontoret har tidigare varit skarpt kritiska till Rikspolisstyrelsens it-verksamhet. I en utredning från december i fjol på uppdrag av regeringen konstaterar Statskontoret att det saknas ett helhetsgrepp om Rikspolisstyrelsens it-verksamhet.

I oktober i fjol presenterade EY (Ernst & Young) sin rapport om Pust. Rapporten konstaterade många fel med it-systemet och gav förslag på dessa.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.