Kritik mot Alliansens tågpolitik ökar

publicerad 31 januari 2014

SJ varslar 400 anställda som en del av ett sparpaket för att sänka bolagets kostnader med en miljard kronor meddelade SJ i veckan.

– Detta är ett resultat av alliansens misslyckade tågpolitik. SJ har gått med vinst flera år i rad, men tvingas ändå skära ner eftersom vinsten gått till Anders Borgs kassa i stället för att återinvesteras i bolaget, kommenterar MP:s språkrör Åsa Romson i ett press-meddelande.

Efter den senaste tidens tågurspårningar och trafikstörningar har bland annat underhållet av järnvägen flitigt diskuterats. Stina Bergström, MP:s trafikpolitiska talesperson, vill se återtaget offentligt underhåll och flera förändringar när det gäller SJ.

– Vi vill slopa SJ:s vinstutdelningskrav och ge SJ huvudansvaret för den nationella tågtrafiken. Det är regeringens politik som leder
till att SJ konkurreras ut på de mest lönsamma sträckorna och nu tvingas avskeda anställda, kommenterar Bergström.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.