Kristersson öppnar för amerikanska kärnvapen i Sverige

Sverige-Nato-relationen

publicerad 14 maj 2024
- av Isac Boman
I krigstider kan amerikanska kärnvapen stationeras på svensk mark, bekräftar Sveriges statsminister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt statsminister Ulf Kristersson kommer det inte att bli aktuellt med kärnvapen på svensk mark i fredstid.

– I en krigssituation är det en helt annan sak. Skulle det allra värsta hända måste demokratiska länder i vår del av världen förstås försvara sig mot länder som hotar med kärnvapen, betonar han.

Nästa månad ska riksdagen rösta om regeringens föreslagna samarbetsavtal med USA (DCA-avtalet), som fått hård kritik och bland annat ger amerikanerna rätt att stationera soldater på 17 baser runtom i Sverige.

Statsministern hävdar i statskanalen P1 att det är tydligt att någon permanent trupp eller kärnvapen inte ska placeras ut i Sverige under fredstid – men om Sverige skulle hotas av krig låter det annorlunda.

– Om det blir ett krig på vårt territorium som Sverige dras in i efter ett anfall av andra så är det en helt annan situation. Då tjänar hela Nato på det kärnvapenparaply som måste finnas i demokratierna så länge Ryssland har kärnvapen.

– Det är Sverige som bestämmer över svenskt territorium, det är helt glasklart. Allting sker på svenska villkor, påstår han vidare och anser även att det svenska Nato-medlemskapet gjort Sverige tryggare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!