Kriminellt nigerianskt voodoo-gäng etablerar sig i Stockholm

publicerad 2 oktober 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu har det ökända kriminella nätverket Black Axe från Nigeria etablerat sig i Stockholm. Gänget som bland annat använder sig av voodoo beskrivs av polisen som ett av de mest effektiva brottssyndikaten i världen.

Det är Ekot som rapporterar att Black Axe inte bara finns i Göteborg utan också är aktiva i huvudstaden. Detta efter en stor härva där 15 personer åtalades för sin inblandning i grova narkotikabrott med fokus på kokain och heroin.

Det är en kombination av operativt arbete, förundersökningar och gripanden. Men även underrättelseinformation. Vi lägger pusselbitar helt enkelt, säger Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm.

Organisationen sticker ut inte minst eftersom man använder sig av juju – den nigerianska varianten av voodoo – för att övertala andra invandrare från Västafrika att bli smuggla och sälja knark eller prostituera sig genom att hota dem att utplåna deras själar med hjälp av hårstrån och nagelbitar, rapporterar kanalen.

En moské i Stockholm som besöks av många västafrikaner ska fungera som en rekryteringsbas där Black Axe-medlemmarna står utanför och försöker locka eller hota besökare att ansluta sig till gänget och begå brott för deras räkning.

Enligt min uppfattning så är det här ett av världens mest effektiva brottssyndikat. Så tyvärr för vår del, så har de nog en ganska ljus framtid, säger Lennart Karlsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!