Kriminellt nigerianskt voodoo-gäng etablerar sig i Stockholm

publicerad 2 oktober 2019

Nu har det ökända kriminella nätverket Black Axe från Nigeria etablerat sig i Stockholm. Gänget som bland annat använder sig av voodoo beskrivs av polisen som ett av de mest effektiva brottssyndikaten i världen.

Det är Ekot som rapporterar att Black Axe inte bara finns i Göteborg utan också är aktiva i huvudstaden. Detta efter en stor härva där 15 personer åtalades för sin inblandning i grova narkotikabrott med fokus på kokain och heroin.

Det är en kombination av operativt arbete, förundersökningar och gripanden. Men även underrättelseinformation. Vi lägger pusselbitar helt enkelt, säger Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm.

Organisationen sticker ut inte minst eftersom man använder sig av juju – den nigerianska varianten av voodoo – för att övertala andra invandrare från Västafrika att bli smuggla och sälja knark eller prostituera sig genom att hota dem att utplåna deras själar med hjälp av hårstrån och nagelbitar, rapporterar kanalen.

En moské i Stockholm som besöks av många västafrikaner ska fungera som en rekryteringsbas där Black Axe-medlemmarna står utanför och försöker locka eller hota besökare att ansluta sig till gänget och begå brott för deras räkning.

Enligt min uppfattning så är det här ett av världens mest effektiva brottssyndikat. Så tyvärr för vår del, så har de nog en ganska ljus framtid, säger Lennart Karlsson.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.