Korruptionsanklagelser och kopplingar till ökänd tankesmedja: Här är nya MSB-chefen

publicerad 4 oktober 2021
- av Markus Andersson
Petri Gornitzka på World Economic Forums årsmöte i Davos 2016.

62-åriga Charlotte Petri Gornitzka har utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den nya myndighetschefen har en lång bakgrund inom internationellt biståndsarbete, men har även kopplingar till den ökända globalistska tankesmedjan World Economic Forum.

Petri Gornitzka är utbildad musiklärarinna och skådespelerska, och har ett yrkesmässigt förflutet bland annat som biträdande generalsekreterare på Svenska Röda Korset 1998–2003. Hon har också varit generalsekreterare för Rädda Barnens riksförbund 2003–2008 och generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen 2008–2010.


Annonser:


Från 2010 var hon även vikarierande generaldirektör för Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), för att från februari 2011 till och med september 2016 vara förordnad som ordinarie generaldirektör för myndigheten. Mellan 2016 och 2018 var hon ordförande för OECD:s biståndskommitté Development Assistance Committee (DAC). Sedan 2018 har hon varit assisterande generalsekreterare och biträdande exekutivdirektör för Unicef.

Gornitzka har även kopplingar till den ultraglobalistiska tankesmedjan World Economic Forum, där hon varit vice ordförande för dess ”Global Agenda Council on Youth Unemployment”.

Som Sida-chef såg hon också 2013 till att stödja en investeringsfond av megabanken JPMorgan Chase och Bill & Melinda Gates Foundation – den så kallade ”Global Health Investment Fund” med uttalad inriktning på att ta fram vaccin och läkemedel i utvecklingsländer.

Sverige och Sida är glada att vara en del av detta banbrytande initiativ där privat kapital sätts i arbete för utveckling. Det här visar vilka viktiga resultat som kan nås när bistånd, näringsliv och filantropi arbetar hand i hand, uttryckte Gornitzka vid tillfället.

I september 2012 fick hon kritik av Sidas korruptionsutredare för att hon hade anställt en ingift släkting vid myndigheten med opassande hög lön. Hon uppmärksammades också för att själv ha plockat ut 100 000 kronor i månaden som generaldirektör för biståndsorganisationen – samtidigt som hon tog ut en halv miljon kronor i ersättning från Rädda Barnen.

Enligt uppgifter till SVT vägrade hon avsäga sig Rädda Barnen-ersättningen trots interna uppmaningar, med motiveringen att ”hon behövde ekonomisk trygghet”.

Petri Gornitzka kommer närmast att ersätta Camilla Asp, som agerat tillförordnad generaldirektör sedan den tidigare skandalomsusade MSB-chefen Dan Eliasson lämnat posten i januari.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.