Kommunistiska Partiet tar ställning för fortsatt asylinvandring

publicerad 12 september 2020
- av Per Nordin

Efter en tid av massavhopp och splittring har Kommunistiska Partiet nu enats kring en resolution i migrationsfrågan. Bland annat klargör man att negativa effekter på arbetarnas villkor av invandringen ska kompenseras med höjda skatter.

Det senaste året har varit en stormig tid för Kommunistiska Partiet. Under hösten 2019 avsade sig partiets mångårige ordförande och Proletärens chefredaktör från sina poster. I början av 2020 hoppade ungefär hälften av medlemmarna i Malmö av och startade ett nytt lokalt parti – Malmölistan. I samma veva hoppade veteranerna Curt Vang och Erik Andersson av. Även den nye ordföranden Ulf Nilsson avsade sig från sin post. Under våren avgick även Proletärens nye chefredaktör Robert Wettersten. Avhoppen beror främst på splittring i migrationsfrågan.

– Viktigast är att vi väljer en ny partistyrelse som kan arbeta som ett kollektiv. Den gångna kongressperioden har det förts en intensiv och stundtals hätsk debatt om vilket parti vi ska vara och om flyktingpolitiken. Dessa diskussioner har tagit stor plats och hämmat vårt partis möjlighet att gå på offensiven, sammanfattade partisekreterare Elsa-Lena Åström inför kongressen.

Trots den så kallade mångkulturens negativa inverkan för svenska arbetare så här långt, verkar det som att det marxist-leninistiska partiet nu trots allt kommer att förespråka fortsatt asylinvandring, men med vissa förbehåll bland annat mot ekonomiska migranter som man menar ska avvisas. Detta enligt en ny resolution i migrationsfrågan som partiet lyckades enas kring under förra veckans kongress.

I resolutionen slår man fast att ”flyktingkriserna orsakas av imperialismens krig och globaliseringens växande klyftor mellan rika och fattiga länder” och lyfter att ”Sverige ska vara en fristad för människor som flyr fascistiskt och reaktionärt förtryck, terror, krig och förföljelse” och att Sverige vidare ska ”ge stöd åt flyktingar i krigens närområden” . Man tillägger att skatterna på ”höga inkomster, förmögenheter, vinster och kapital” ska kompensera för eventuell påverkan av invandringen på välfärden och arbetarnas villkor och proklamerar även att det inte ska finns möjlighet för ”rika kommuner” att fly undan ”ekonomiskt och politiskt ansvar” vad gäller flykting- och integrationspolitik.

Kommunistiska partiet, tidigare KPML(r), grundades 1970 och är registrerat för riksdagsval av Valmyndigheten sedan den 12 januari 2005, men har inte ställt upp i riksdagsval sedan 1973.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.