Inrikes

Kent Ekeroth vinner tvist mot SVT

Kent Ekeroth får upprättelse av Högsta domstolen.

Högsta domstolen beslutade under gårdagen att SVT ska betala ersättning till Kent Ekeroth för upphovsrättsintrång efter att de använt hans filmklipp i samband med den så kallade “järnrörsskandalen”.

Det har gått nästan 10 år sedan Ekeroth och två andra dåvarande Sverigedemokrater fick stor massmedial uppmärksamhet på grund av ett filmklipp som visade hur de tre tog upp metallrör i händelse av att de skulle behöva freda sig mot en hotfull immigrant, samt hur en av SD-männen förolämpade en ung kvinna på platsen.
Händelsen filmades av Ekeroth och på oklar väg lyckades Expressen och senare SVT och andra medier komma över filmklippet som spreds flitigt i medierna. Detta trots att Kent Ekeroth hade upphovsrätten till filmen och inte givit medierna sitt tillstånd att publicera den.

Kent Ekeroth har tidigare vunnit flera rättsprocesser mot medier som publicerat hela eller delar av filmen och nu går även Högsta domstolen på hans linje och beslutar att SVT ska betala skadestånd och ersättning för upphovsrättsintrång till honom och dessutom stå för hans rättegångskostnader, skriver TT.

Även om det fanns ett allmänintresse i händelsen så ger inte det medierna rätt att utan tillåtelse och utan att betala ersättning till Kent Ekeroth fritt använda filmarens material, resonerar domstolen. Ekeroths advokat Staffan Teste kallar domen för en seger för upphovsmannen.

– Det skall inte vara möjligt att otillåtet utnyttja en upphovsmans material utan tillstånd. Inte ens för public service, säger han till TT.

SVT är i sin tur inte lika nöjda och SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz menar att man aldrig hade fått tillåtelse av upphovsmannen att använda filmklippet.

– Ledande Sverigedemokrater ville inte att den här filmen skulle ut. HD lämnar en rättslig osäkerhet kring hur medier i speciella situationer som den här ska agera, säger hon till SVT.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!