Kent Ekeroth vinner tvist mot SVT

publicerad 19 mars 2020
Kent Ekeroth får upprättelse av Högsta domstolen.

Högsta domstolen beslutade under gårdagen att SVT ska betala ersättning till Kent Ekeroth för upphovsrättsintrång efter att de använt hans filmklipp i samband med den så kallade ”järnrörsskandalen”.

Det har gått nästan 10 år sedan Ekeroth och två andra dåvarande Sverigedemokrater fick stor massmedial uppmärksamhet på grund av ett filmklipp som visade hur de tre tog upp metallrör i händelse av att de skulle behöva freda sig mot en hotfull immigrant, samt hur en av SD-männen förolämpade en ung kvinna på platsen.

Händelsen filmades av Ekeroth och på oklar väg lyckades Expressen och senare SVT och andra medier komma över filmklippet som spreds flitigt i medierna. Detta trots att Kent Ekeroth hade upphovsrätten till filmen och inte givit medierna sitt tillstånd att publicera den.
Kent Ekeroth har tidigare vunnit flera rättsprocesser mot medier som publicerat hela eller delar av filmen och nu går även Högsta domstolen på hans linje och beslutar att SVT ska betala skadestånd och ersättning för upphovsrättsintrång till honom och dessutom stå för hans rättegångskostnader, skriver


 


Liknande artiklar: