KD vill ha Nato-bas på svensk mark

publicerad 9 februari 2017
Amerikanska och portugisiska Nato-soldater

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kristdemokraterna i Linköping vill låta Nato ha en flygbas i kommunen. Men även Nato-vänliga politiker tycker partiet har gått för långt med förslaget.

Det är i en motion som Kristdemokraterna i Linköping föreslår att kommunen borde utreda möjligheterna till att etablera en Nato-flygbas i Linköping. Motionen är ett svar på att regeringen inte körde över Karlshamns kommun, som kommer hyra ut en hamn till det statliga ryska oljebolaget Gazprom. Själva projektet kan komma att ge intäkter på omkring 100 miljoner kronor till kommunkassan, men har av vissa experter pekats ut som en potentiell säkerhetsrisk med farhågor om att Ryssland ska kunna spionera på Sverige.

Men KD:s förslag om en Nato-flygbas i Linköping möter dock motstånd, bland annat från det Nato-vänliga Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin, som tycker att den förre KDU-ordföranden Sara Skyttedal, idag gruppledare för KD i Linköping, är “fånig” med motionen.

Det är ju en kul twist att jämföra med Karlshamn, men Nato kommer inte att ha baser i Sverige om inte vi är medlemmar i Nato. Det finns inte på världskartan att Nato bygger en bas här om vi inte är medlemmar. Hon är ganska fånig som sprider sånt här, säger han till Östgöta Correspondenten.

Det är oklart om Kristdemokraternas partistyrelse, som är för ett medlemskap i Nato, ställer sig bakom motionen och uppfattningen att Nato ska få ha flygbaser på svensk mark.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!