Inrikes

KD partiet som är mest bidragsberoende

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som är mest beroende av bidrag. Hela 95 procent av partikassan utgörs av statligt stöd.

Kammarkollegiet har visat upp partiernas budgetar för 2016. Enligt deras statistik visar sig Centerpartiet vara det riksdagsparti som är minst beroende av statligt stöd, bara 30 procent av partikassan utgörs av statligt stöd.

Kristdemokraterna är det parti som är mest bidragsberoende då hela 95 procent av deras partikassa består av statligt stöd.

– Vi har en mycket liten budget jämfört med andra partier. Vi har inga lotterier eller den typen av intäkter, det är inget som förvånar att det ser ut så här. Sedan är 2016 inte ett valår och det brukar ibland komma in lite andra typer av intäkter under valår. Det kan vara gåvor från medlemmar, säger Mia Widell, kommunikationschef hos Kristdemokraterna, till SVT.

Nedan följer en lista på hur stor del av partiernas partikassa för 2016 som utgörs av statligt stöd:

Kristdemokraterna: 94,9 procent

Vänsterpartiet: 85,8 procent

Liberalerna: 81,8 procent

Miljöpartiet: 72,5 procent

Moderaterna: 72,2 procent

Sverigedemokraterna: 71,4 procent

Socialdemokraterna: 56,2 procent

Centerpartiet: 30,3 procent

Liknande artiklar

MP och KD åker ur riksdagen enligt SCB:s undersökn... Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning släpptes under tisdagen. Undersökningen visar bland annat att M...
KD lämnar försvarssamtalen Kristdemokraterna har lämnat försvarsförhandlingarna med regeringen. Orsaken är att man inte tycker regeringen är villig...
KD vill ha Nato-bas på svensk mark Kristdemokraterna i Linköping vill låta Nato ha en flygbas i kommunen. Men även Nato-vänliga politiker tycker partiet ha...

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!