KD: Inför kemisk kastrering för våldtäktsmän

publicerad 2 juli 2022
- av Sofie Persson
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna under dagens digitala pressträff.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kristdemokraterna vill se hårdare straff för sexualbrottslingar och anser att våldtäktsmän bör kastreras kemiskt som krav för villkorlig frigivning. Vidare anser man att straffskalan bör höjas.

Idag är maxstraffet för våldtäkt 6 år i fängelse och max 10 år vid grov våldtäkt. Partiet vill se ett högre straff för grov våldtäkt och anser att straffskalan bör ligga mellan 10 och 25 år, säger partiledare Ebba Busch idag under en pressträff. Handlar det om våldtäkt mot barn bör det istället handla om livstids fängelse.

Antalet våldtäkter som anmäls i Sverige varje dag är 27, säger Busch.

Partiet vill även införa kemisk kastrering som krav för villkorlig frigivning.

När en våldtäktsdömd man kliver utanför fängelsemurarna så ska han vara kemiskt kastrerad. Det här är en medicinsk behandling som helt enkelt minskar sexlusten och det bör vara ett villkor för just villkorlig frigivning, säger Busch.

Man vill även se en ”övervakningsperiod” för dömda som släppts, som ska motsvara en tredjedel av det avtjänade straffet. Vidare förordar man ett nationellt kunskapscentrum för sexuellt våld där personer som upplever sig ha ”problematisk sexualitet” kan få stöd.

Tanken är att personer som oroar sig för ”oönskade sexuella tankar och impulser och har en tvångsmässig sexualitet” ska kunna erbjudas kemisk kastrering även på frivillig basis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!