Kaotiskt när Andersson utsågs och avgick

publicerad 25 november 2021
- av Isac Boman
Magdalena Andersson röstas igenom som statsminister till vänster. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson firar budgetomröstningen till höger.
[wordpay_hide_paywall]

Efter att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budgetalternativ röstats igenom i riksdagen avgick Miljöpartiet från regeringsblocket och IMF-toppen Magdalena Andersson fick efter bara sju timmar på posten lämna in sin avskedsansökan som Sveriges statsminister.

Det blev en minst sagt kaotisk gårdag i riksdagen när Magdalena Andersson blev historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Detta följde på att Centerpartiet först släppt igenom Andersson som statsminister men sedan lagt ned sina röster i budgetomröstningen och därmed möjliggjort att en budget från SD, M och KD omfattades av riksdagen, vilket gjorde att Miljöpartiet meddelade sin avgång.

Mot bakgrund av detta så har vi ett enigt parti bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering som tvingas genomföra en politik som Sverigedemokraterna har förhandlat fram, meddelade MP-språkröret Märta Stenevi.


Annonser:


Med detta blev Andersson även historisk som den som varit statsminister under kortast tid – endast sju timmar.

Enligt konstitutionell praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande naturligtvis måste gälla även när riksdagen valt en ny statsminister, men den nya regeringen ännu inte har tillträtt, kommenterade Andersson beskedet vid en pressträff.

Det var desto muntrare miner från Sverigedemokratiskt håll efter budgetomröstningen.

Sverigedemokraternas största seger sedan bildandet är ett faktum, kommenterade den profilerade riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

Skattefinansierade SVT:s politiske kommentator Mats Knutson benämner dagen som ”den kanske märkligaste dagen i svensk politik”.

Magdalena Andersson har alltså fått en mardrömsstart, och väljs hon i en ny statsministeromröstning kommer hon att ha en tuff period framför sig till nästa val”, skriver Knutson i en analys.

Talmannen, frimuraren och moderatpolitikern Andreas Norlén, ska under dagen tala med partiledarna för att sondera inför en ny statsministeromröstning.

Miljöpartiet har redan gett besked, trots att man lämnat regeringen, om att man vill släppa fram Andersson som statsminister i en omröstning som sannolikt kommer att äga rum i början av nästa vecka.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.