Känd ”svensk” jihadist död i covid-19

publicerad 27 maj 2020
Arkivbild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Abu Omar var välkänd av underrättelsetjänster runt om i världen och en nyckelperson i den svenska jihadistmiljön. Under helgen ska han ha avlidit på Huddinge sjukhus i sviterna av coronaviruset.

Flera av världens säkerhetstjänster hade under många år ögonen på honom, trots att han inte var dömd för något terrorrelaterat brott. Han beskrevs som en person som smörjde terrormaskineriet med pengar, kontakter och uppmuntran. Enligt en tidigare medarbetare inom den svenska militära underrättelsetjänsten var Omar en av flera nyckelpersoner som radikaliserade, rekryterade och finansierade extremistisk verksamhet.

”Abu Omar”, som egentligen hette något annat, föddes 1961 i Casablanca i Marocko. 1985 invandrade han till Sverige och 1993 blev han svensk medborgare. Han bodde i Stockholm, var gift med en svensk kvinna och hade flera barn. Under ett drygt år lät han den numera avlidne al-Qaidaledaren, Mohammed Moummou, vara skriven på hans adress i Vasastan.

Under nittiotalet var han aktiv i den ökända moskén i Brandbergen i Haninge kommun, och ägnade sig åt att rekrytera ungdomar till al-Qaidas träningsläger i Afghanistan och att samla in pengar för den islamistiska kampen.

2010 fanns han med i polisutredningen om terrorplanerna mot Jyllandsposten, då fyra personer från Sverige dömdes till tolv års fängelse vardera.

2016 blev Omar uppmärksammad i SVT:s Uppdrag granskning, bland annat för sina kontakter med IS-terroristen Mohamed Belkaid. Enligt den information som SVT fick från Skatteverket var Omar då försvunnen. Hösten 2018 hittades han av Doku i en förort till Stockholm.

Under helgen avled Omar på Huddinge sjukhus i sviterna av covid-19 efter att ha varit sjuk ett tag.

 

Källa: Doku

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!