EU:s omstridda CSAM-förordning Chat Control 2.0 har återigen fått stöd i Riksdagens justitieutskott efter att ett reviderat förslag presenterats av det ungerska ordförandeskapet. Förslaget, som kritiserats för att öppna upp för en ny nivå av massövervakning, ger myndigheter rätt att övervaka i princip all privat kommunikation.
Det är fortfarande oklart om det kommer att godkännas av alla EU:s medlemsstater.
EU:s ministerråd skulle ha röstat om den omstridda förordningen i somras men valde oväntat att skjuta upp omröstningen.
Nu rapporterar Bonnierägda tabloiden Dagens Nyheter att ett reviderat förslag tagits fram av det ungerska ordförandeskapet, och att Riksdagens justitieutskott återigen har röstat för att stödja förslaget.
Förslaget har kritiserats skarpt av såväl IT-experter, politiker som flertalet människorättsorganisationer, som menar att förordningen öppnar för en helt ny nivå av massövervakningssamhälle.
Sedan förslaget först presenterades, år 2022, har det reviderats flera gånger och även röstats ned av EU-parlamentet. Om den senaste versionen kommer att godkännas är fortfarande oklart.
Det nya förslaget liknar i stor utsträckning det som tidigare lades fram av det belgiska ordförandeskapet, vilket även det fick stöd av justitieutskottet.
#chatcontrol är ett fruktansvärt övergrepp på dom mänskliga rättigheterna. Stoppa detta människorätts och barnkonventions kränkande förslag ! Som strider emot Korrespondenshemligheten, GDPR, datalagrings förbudet och delar av barnkonventionen. Stoppa #chatcontrol nu ! #svpol #EU
— mänskligarättigheter (@MrSweden2015) September 26, 2024
Vågskålen nära tippa över i ministerrådet
Enligt IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka har förslaget knappt förändrats sedan i somras.
– I förslaget har det både lagts till text om att totalsträckskryptering ska vara tillåten och att även totalsträckskrypterade tjänster ska kunna övervakas. De menar på att bilder, videoklipp och länkar ska genomsökas innan de krypteras vilket går emot själva syftet med krypteringen, säger han i en kommentar till Sweclockers.
Riksdagen var inte förpliktad att hålla en omröstning om det reviderade förslaget, då den tidigare versionen klubbats igenom, men justitieutskottet begärde trots det en ny omröstning.
Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, tillsammans med Socialdemokraterna, röstade för förslaget. Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot.
Alla EU:s medlemsstater har ännu inte tagit ställning till det reviderade förslaget, men enligt Karl Emil Nikka ser det nu ut som om förslaget kan gå vidare.
– Den blockerande minoriteten är nära att falla. Det kan räcka med att ett land till svänger i frågan för att förslaget ska gå vidare till trilogförhandlingar, säger Nikka.
Ministerrådet väntas samlas den 10–11 oktober, men det är i nuläget oklart om Chat Control-förslaget kommer att vara på dagordningen för diskussion.
Chat control
● Sveriges dåvarande EU-kommissionär Ylva Johansson lade 2022 fram ett förslag som skulle börja kallas ”chat control”. Syftet med förordningen är att motverka sexuella övergrepp mot barn på internet.
● Förslaget har anklagats för att öppna för massövervakning av EU-medborgares kommunikation. Förordningen innebär att en inbyggd funktion skulle skanna av allt material, även material som skickas via krypterade tjänster.
● EU-parlamentet har röstat emot det ursprungliga förslaget medan ministerråd inte har antagit en officiell hållning.
● Både Belgien och Ungern har nu kommit med reviderade förslag som bland annat innebär att det bara är bilder och filmer som ska läsas av. Sveriges justitieutskott har röstat för både Ungern och Belgiens förslag.
● Ungerns förslag ligger just nu på bordet, men det är ännu inte klart om det kommer att behandlas i ministerrådet den 10 och 11 oktober.
Källa: Dagens Nyheter