Inrikes

Judisk aktivist associerar M- och SD-möte med förintelsen

Den judiska aktivisten Hédi Fried associerar nu Ulf Kristerssons och Jimmie Åkessons första samtal till Adolf Hitlers maktövertagande i Tyskland och förintelsen. Att dessa två partiledare nu talat med varandra gör Fried "besviken och ledsen".

95-åriga Hédi Fried föddes i Rumänien men kom till Sverige efter kriget efter att ha spenderat en tid i koncentrationslägret Auschwitz. Hon har varit en flitigt anlitad föreläsare om sina erfarenheter och en en stark motståndare till Sverigedemokraterna. Tidigare ska hon bland annat ha fått Ulf Kristersson att lova att inte samarbeta med partiet.
Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon till DN efter att ha träffat M-ledaren inför valet 2018.

Fried menar att det är oroväckande och olyckligt att M nu ändå väljer att samtala med SD och att dialogen mellan dessa två riksdagspartiers företrädare följer samma mönster som när Adolf Hitler kom till makten i Tyskland.

Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva.

Hon säger att hon oroas över det auktoritära samhälle som SD enligt henne ville ha, och att hon inte kommer att sluta agera för att motarbeta Sverigedemokraterna.

Även Gustav Fridolin, det tidigare språkröret för Miljöpartiet, upprörs över att Kristersson nu väljer att samtala med Åkesson istället för att ignorera honom.

Man ljuger inte för Förintelseöverlevare. Man sviker inte löften till Förintelseöverlevare. Så sjukt att detta behöver skrivas på förekommen anledning. Om någon som aspirerar på att bli Sveriges statsminister”, skriver han på Facebook.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!