Jas Gripen till Natos insatsstyrka

Åtta svenska Jas 39 Gripen-plan, ett minröjningsfartyg och ett amfibiekompani. Det vill den svenska Försvarsmakten bidra med till militäralliansen Natos snabbinsatsstyrka, NRF, under nästkommande år.

publicerad 28 november 2013

Sveriges band till Nato stärks allt mer. I november i år deltog Sverige i snabbinsatsstyrkans övning Steadfast Jazz tillsammans med Finland och Ukraina.

– Jag välkomnar Sveriges deltagande, tillsammans med Finland och Ukraina. Våran relation är redan stark, och detta kommer att göra den ännu starkare, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen inför övningen.

Huvudsyftet med de svenska bidragen är att Sverige ska få delta i avancerade Natoövningar, skriver nyhetsbyrån TT.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till Sveriges smyganslutning i Nato.

– Det andra är att det blir så lite kvar av förbandsverksamheten i Sverige när man satsar så mycket militärt på Nato och EU. Det är viktigare att vi har en rimlig försvarsförmåga i Sverige och att vi kan svara när FN kallar, säger Sjöstedt till Sveriges Radio.

Det kan bli aktuellt för Sverige att delta i ”skarpa” Natoinsatser. Sverige bidrar för tillfället til NRF:s reserver – vilket är ett komplement till militäralliansen Natos insatser.

 

Läs även:
Sverige ska delta i Natoövning
Skulle jaga fåglar – bombades av Nato
Kvinnor och barn dödades i Natobombning i tätbefolkade områden
Sverige allt närmare inträde i Natostyrka
Försvaret vill utöka Natosamarbetet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.