Inrikes

Jas Gripen till Natos insatsstyrka

Åtta svenska Jas 39 Gripen-plan, ett minröjningsfartyg och ett amfibiekompani. Det vill den svenska Försvarsmakten bidra med till militäralliansen Natos snabbinsatsstyrka, NRF, under nästkommande år.

Sveriges band till Nato stärks allt mer. I november i år deltog Sverige i snabbinsatsstyrkans övning Steadfast Jazz tillsammans med Finland och Ukraina.

– Jag välkomnar Sveriges deltagande, tillsammans med Finland och Ukraina. Våran relation är redan stark, och detta kommer att göra den ännu starkare, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen inför övningen.
Huvudsyftet med de svenska bidragen är att Sverige ska få delta i avancerade Natoövningar, skriver nyhetsbyrån TT.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till Sveriges smyganslutning i Nato.

– Det andra är att det blir så lite kvar av förbandsverksamheten i Sverige när man satsar så mycket militärt på Nato och EU. Det är viktigare att vi har en rimlig försvarsförmåga i Sverige och att vi kan svara när FN kallar, säger Sjöstedt till Sveriges Radio.

Det kan bli aktuellt för Sverige att delta i “skarpa” Natoinsatser. Sverige bidrar för tillfället til NRF:s reserver – vilket är ett komplement till militäralliansen Natos insatser.

 

Läs även:
Sverige ska delta i Natoövning
Skulle jaga fåglar – bombades av Nato
Kvinnor och barn dödades i Natobombning i tätbefolkade områden
Sverige allt närmare inträde i Natostyrka
Försvaret vill utöka Natosamarbetet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!