Israel upprörda över Anna Kinberg Batra

publicerad 8 september 2016
Anna Kinberg Batra

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Anna Kinberg Batras besök till Israel blev ingen höjdare, i alla fall inte om man ska tro israelerna som är besvikna över att Moderatledaren inte hyllade Israel.

I söndags anlände Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i Israel. Kinberg Batra ville genom besöket till Israel och Palestina förbättra Sveriges relationer med framför allt Israel som är mer än frostiga efter att israelerna portat utrikesminister Margot Wallström från landet.

Under besöket, som pågick från söndagen till onsdagen, träffade Kinberg Batra representanter från de israeliska och palestinska myndigheterna.

Men den israeliska regeringen är mycket upprörd över Kinberg Batra. Detta då hon inte ska ha hyllat Israel tillräckligt.

– Vi är besvikna över oppositionsledaren Kinberg Batras besök till Israel. Inför besöket framställde hon sig som en nära vän till Israel och fick oss att tro att hon skulle använda sitt besök som en plattform för positiva uttalanden om Israel. Men hon levererade inte, sade en högt uppsatt tjänsteman inom den israeliska regeringen till Times of Israel.

Anna Kinberg Batra har tidigare benämnt Israels bosättningar i Palestina som “totalt oacceptabla”, vilket inte setts med blida ögon från Israel.

Men Moderaterna är det israeliska missnöjet till trots nöjda med besöket.

– Vi är nöjda med besöket och möjligheten till möten. Syftet med besöket är att vi vill förbättra relationerna mellan våra länder, säger Kinberg Batras presschef Linda Norberg till Expressen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!