Islamistparti lovar “ta över hela Skåne”

publicerad 9 februari 2022
- av Isac Boman
Partiledaren Mikail Yüksel tv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett Twitterinlägg deklarerar det islamistiska partiet Nyans att man är på väg att ”ta över hela Skåne” och att Malmö är först ut.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat partiet som bland annat kräver att islamofobi ska bli en egen brottsrubricering och att muslimer ska få särskild minoritetsställning i Sverige – man har också anklagat alla andra svenska partier för att vara rasister.

Grundaren och partiledaren Mikail Yüksel har ett förflutet i Centerpartiet men tvingades bort från partiet efter att det uppdagats att han haft nära kontakter med den panturkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna och partiet tros ha nära kopplingar till Turkiets diktator Recep Erdogan.

I ett inlägg på Twitter har partiledaren Mikail Yüksel lagt upp en bild från partiets kandidatmöte och skriver att ”Snart tar vi över hela Skåne med Malmö i spetsen.”

Hittills har det massmediala intresset för partiet som utmålar sig som det självklara alternativet för landets muslimer varit relativt svalt, men partiet, som bland annat vill göra det olagligt att kritisera religiös extremism, har ändå fått ett visst utrymme att marknadsföra sig i såväl skattefinansierade SVT som i kvällstidningarna.

I muslimskt dominerade och invandrartäta områden har Socialdemokraterna hittills varit det i särklass mest populära partiet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!