Islamistiskt parti vill samla in miljonbelopp till valkampanj

publicerad 26 januari 2021
- av Per Nordin
Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Det svenska islamistiska partiet Nyans har stora förhoppningar på att nå framgångar i valet 2022. Nu vill man samla in tre miljoner kronor till valkampanjen – och man får draghjälp från media i Turkiet.

Initiativtagare och ordförande för partiet är Mikhail Yüksel – tidigare politiker i Centerpartiet som tvingades bort efter att det uppdagats att han hade nära kontakter med den panturkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna.

Partiet vill bland annat att islamofobi ska bli en egen brottsrubricering och att muslimer får en särskild minoritetsställning i den svenska grundlagen. Enligt Yüksel utsätts muslimer i Sverige också dagligen för ”fysiska och verbala angrepp” – något som måste bekämpas.


Annonser:


Snart startar vi igång en insamling för att finansiera vår valkampanj inför valet 2022. Målet är att samla 3 miljoner kronor. Det är fullt möjligt att donera till Partiet Nyans från hela världen. Jag är som vanligt optimistisk och ser fram emot en framgångsrik insamlingskampanj.”, konstaterar partiledaren på sin Facebook-sida.

Partiet anklagas för att ha nära kopplingar till Turkiets diktator Recep Erdogan och nyligen publicerade den turkislamistiska och regimtrogna tidningen Yeni Şafak ett reportage med Mikhail Yüksel och hans parti och planerna för att nå politiskt inflytande I Sverige.

Enligt tidningen kommer partiet satsa på reklamfilmer som fokuserar på de stora ”utmaningar” som Sveriges muslimska befolkning står inför och där påstådd ”islamofobi” och högerpolitik påstås utgöra ett stort hot mot dessa.

– Vi siktar på att samla in stöd framför allt från muslimer i Väst men vi riktar oss även mot de utomlands med vårt universella budskap mot islamofobi. Vårt mål är att hindra Sverige från att bli ett nytt Frankrike, säger Yüksel och syftar på de nya franska lagarna som tillkommit i syfte att stoppa våldsbejakande islamism.

Partiet nyans siktar framförallt på att få röster i Malmö, Göteborg och Stockholm på grund av städernas stora muslimska befolkningar och man anklagar också de övriga partierna i landet för att driva en rasistisk politik.

Yüksel menar vidare att partiet hoppas bli det självklara alternativet till muslimer i landet och att man kan få dessa att sluta rösta på vänsterliberala, gröna och socialistiska partier som varit populära bland muslimer i Sverige under tidigare val.

Den islamistiska tidningen hävdar också att Partiet Nyans och dess ordförande blivit utsatta för en ”smutskastningskampanj” av ”landets rasister” i syfte att skrämma väljare och få dessa att avstå från att rösta på partiet.

Mikhail Yüksel hävdar vidare att det inte längre finns någon distinktion mellan rasistiska och icke-rasistiska partier i Europa och att samtliga europeiska partier idag ägnar sig åt smutskastning av muslimer. Därför menar han att Partiet Nyans behövs och han tror att ”muslimvänliga” partier kommer att sitta i europeiska parlament inom 5-10 års tid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.