IS-kvinna på flykt i Sverige

publicerad 17 juni 2020
- av Per Nordin
Genrebild.

En kvinna som utreds för krigsbrott och varit ansluten till terrorsekten Islamska Staten ska ha flytt från ett fångläger i Syrien och återvänt till Sverige. Kvinnan misstänks nu befinna sig i Göteborgstrakten.

Kvinnan, som idag är i 30-årsåldern, lämnade Västsverige 2013 och reste då för att ansluta sig till Islamska Staten där hon blev kvar tills terrorgruppen förlorade sina sista fästen och hon sattes i lägret Al-Hol. Både hennes man och barn dog under striderna när IS bekämpades.

Enligt SVT ska kvinnan ha tagit hjälp av människosmugglare och förts från fånglägret i Syrien till Turkiet och blev där satt på ett flyg till Sverige av turkiska myndigheter. Hon är för närvarande inte gripen eller häktad men misstänks för krigsbrott.

I Al-Hol hålls uppemot 70 000 migranter, varav ett antal av dessa är sådana som tidigare stridit för eller varit anslutna till Islamska Staten. Trots hård bevakning är det inte första gången IS-medlemmar lyckas fly från lägret.

För närvarande hålls omkring 11 000 tidigare medlemmar i Islamska Staten som fångar på olika platser i nordöstra Syrien. 2000 av dessa är män och 9000 är kvinnor. Det har gjorts försök att fly lägren genom att starta upplopp och vid flera tillfällen har terrorister lyckats ta sig tillbaka till Holland, Frankrike, Finland och Schweiz.

Vid en tidigare ”fritagning” lyckades närmare 30 IS-kvinnor smugglas ut från lägret, bland annat fyra kvinnor med svenskt medborgarskap och deras barn. Dessa greps dock snart av syrisk militär och sattes i fängelse istället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!