Invandrare vill inte bo bland svenskar

publicerad 15 februari 2021
- av Per Nordin

Trots att regeringen ger extra pengar till de asylsökande som bosätter sig i svenska områden så väljer de flesta migranter ändå att tacka nej till ersättningen och istället bosätta sig i förorter bland sina landsmän.

Det var i somras som regeringen införde en ny ”integrationsåtgärd” där migranter som frivilligt flyttade till utsatta områden eller ghetton skulle mista sin dagsersättning, detta i en förhoppning att de istället skulle välja bostadsområden som inte redan var lika invandrartäta och ”minska segregationen”.

– Fler än vi trodde väljer att inte ansöka om dagersättning. De väljer att helt enkelt bosätta sig i ett anmält område, utan pengar från Migrationsverket, säger Jaqueline Bajo Lundberg, processledare på Migrationsverket till statskanalen SVT.


Annonser:


Integrationsåtgärden har alltså misslyckats och de flesta migranter som kommer till Sverige vill fortsätta bo med sina landsmän, trots att de går miste om 71 kronor om dagen i dagersättning.

Lundberg tror också att det kan vara så att migranterna redan har ”sin försörjning tryggad” och att de 71 kronorna därför varken gör från eller till när det kommer att välja bostadsort.

– Det kan antingen vara så att ersättningsnivån är så pass låg att det inte gör någon skillnad för den enskilde, att man har sin försörjning tryggad på annat sätt eller att man ändå väljer att bo med släktingar och vänner för man tycker det är viktigare

– Jag känner mig trygg här i Botkyrka till skillnad mot på andra platser, för det finns så mycket rasism, menar en afrikansk kvinna som SVT intervjuat och hon förklarar vidare att gemenskapen med andra migranter i Botkyrka gör att hon känner att hon ”hör hemma” och att hennes kulturella arv och ursprung är mycket viktigt för henne.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.