Intrång i databas med covid-19-tester i Region Dalarna

publicerad 23 juni 2021

  Region Dalarnas IT-leverantör som hanterar remisser och provsvar för Covid-19 har drabbats av dataintrång. I nuläget är det oklart om patienter från länet har fått sina uppgifter röjda.

  Incidenten ägde rum mellan den 16-17 juni. I fredags informerades Region Dalarna om att IT-leverantören Infosolutions drabbats av ett dataintrång där någon fått tillgång till en databas med patientuppgifter. Systemet innehåller uppgifter om provtagningar.

  Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade. Vi har försäkrat oss om att IT-leverantören har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att kunna stoppa nya intrång i databasen, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör, i ett pressmeddelande.
  Infosolutions upptäckte säkerhetsbristen förra torsdagen och åtgärdade bristen kort efteråt.

  Säkerheten är det viktigaste när patientdata ska hanteras och vi tar varje indikation på brist på största allvar, säger Alex Stendahl, vd för Infosolutions.

  Den aktuella databasen innehåller personuppgifter från personer som lämnat olika prover, däribland covid-19. Av IT-leverantörens utredning framkommer att det är uppgifter om patienters identitet utan någon koppling till tagna prover och provsvar som kan ha läckt ut.

  Incidenten är polisanmäld av IT-leverantören och en anmälan till Säkerhetspolisen (Säpo) är gjord för säkerhetshot mot samhällsviktiga tjänster.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!