Intrång i databas med covid-19-tester i Region Dalarna

publicerad 23 juni 2021
- av Markus Andersson

Region Dalarnas IT-leverantör som hanterar remisser och provsvar för Covid-19 har drabbats av dataintrång. I nuläget är det oklart om patienter från länet har fått sina uppgifter röjda.

Incidenten ägde rum mellan den 16-17 juni. I fredags informerades Region Dalarna om att IT-leverantören Infosolutions drabbats av ett dataintrång där någon fått tillgång till en databas med patientuppgifter. Systemet innehåller uppgifter om provtagningar.

Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade. Vi har försäkrat oss om att IT-leverantören har vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att kunna stoppa nya intrång i databasen, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Infosolutions upptäckte säkerhetsbristen förra torsdagen och åtgärdade bristen kort efteråt.

Säkerheten är det viktigaste när patientdata ska hanteras och vi tar varje indikation på brist på största allvar, säger Alex Stendahl, vd för Infosolutions.

Den aktuella databasen innehåller personuppgifter från personer som lämnat olika prover, däribland covid-19. Av IT-leverantörens utredning framkommer att det är uppgifter om patienters identitet utan någon koppling till tagna prover och provsvar som kan ha läckt ut.

Incidenten är polisanmäld av IT-leverantören och en anmälan till Säkerhetspolisen (Säpo) är gjord för säkerhetshot mot samhällsviktiga tjänster.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!