Inrikes

Ingen “nazism” bakom mordet på John Hron

Det avskyvärda mordet på den 14-årige pojken John Hron som ägde rum 1995 har i hög grad kommit att utnyttjas i politiska syften i medier. Även Johns föräldrar reste under många år runt på landets skolor och drog politiska växlar utifrån händelsen. Men bakom mordet fanns ingen politisk ideologi, ingen organisation som sanktionerat våldet mot pojken och inte heller några rasliga motiv. Mordet var istället resultatet av en långgående mobbing och personlig vendetta mellan ungdomar.

John Hron

I fjol var det 20 år sedan John mördades vid Ingetorpssjön utanför Kungälv i Västra Götaland. Mordet fick mycket stor medial uppmärksamhet då det drogs politiska växlar på mordet. I samband med att det i fjol var 20 år sedan mordet ägde rum kablades samma uppslag ut igen om att det skulle rört sig om ett politiskt och rasistiskt mord.

John var ingen “svartskalle”
Att dådet skulle haft rasliga eller “nazistiska” motiv saknar förankring i verkligheten. John var i själva verket helt nordeuropeisk med en svensk mamma och en tjeckoslovakisk pappa. Även om han personligen stötte sig med de “skinnskalleungdomar” som senare utförde mordet på honom så såg John ut som vilken blond svensk yngling som helst.

Polisen bekräftar avsaknad av politiska motiv

Walter Holm var en av de poliser som utredde mordet på John Hron. Han tycker inte att mordet skiljer sig så mycket från andra grova våldsbrott med unga inblandade.

– Det var inget rasistdåd. Det var ett våldsdåd gjort av rasister, ja visst. Men det var inget rasistdåd. Det är ganska typiskt för arga unga våldsbenägna män som inte tänkt igenom följderna för sitt handlande, säger han och tycker att han efter den händelsen kunnat se motsvarande drag hos personer som i dag söker sig till andra
våldsbejakande sammanslutningar. Fotbollshuliganer, islamister i IS eller olika kriminella gäng.

Han tror att det är svårt att finna en logisk förklaring till varför John mördades. Det var mycket alkohol, en av killarna hade retat sig på John vid något eller några tillfällen i skolan. Möjligen handlade det om att John vägrat vika ner sig när “skinnskallarna” bråkade i skolkorridorerna.

– Eller så går det inte att finna några enkla svar, menar Walter Holm.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!