Inrikes

Pepparkaksgubbar förbjuds i luciatåg på Kalmarskola

Lindöskolan i Kalmar kommer inte att ha några pepparkaksgubbar i Luciatåget. Det kan uppfattas som rasistiskt, menar skolan. Detta har rört upp känslor hos många föräldrar som menar att det har spårat ur. Det rapporterar 24Kalmar.

– Jag blir så ledsen. Barn är så oförstörda och de tycker om vad de tycker om och vad de inte tycker om och jag blir så trött att man ska göra något till ett problem som inte är ett problem. Många människor idag är så rädda och vill bara följa med den stora flocken, säger en förälder.
Föräldern har följt diskussionen som har förts tidigare men utan att ha berörts av den personligen. Nu kom hennes dotter, som går på mellanstadiet, hem och berättade, att de inte fick vara pepparkakor i luciatåget – för att det sticker i ögonen och det är rasistiskt.

– Barn måste få vara barn. Jag tycker att det här har spårat ur fullständigt. På den ena sidan så ska man jobba med pride-flaggan, att alla ska få bestämma själva. Varför är det inte samma sak med pepparkakan? Man behöver inte göra det så allvarligt eller en så stor grej av det, säger hon och tillägger att hon tröttnat på att “våra traditioner sakta tas bort”.

Rektorn Karin Berggren på Lindöskolan kan inte kommentera förbudet mot pepparkaksfigurer när hon får frågan. Hon skyller på att det är musikläraren som lägger upp Luciatåget. Själv vet hon inte varför pepparkaksgubbarna har försvunnit ur tåget.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Lucia
  • rasism