Inrikes

Inga fler anonyma partibidrag

Morgan Johansson (S)

Anonyma bidrag till politiska partier som överstiger 2 240 kronor bör förbjudas. Det är beskedet som en tillsatt utredning givit till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

I april 2014 trädde lagen om insyn i finansiering av partier i kraft. I samband med det ville den dåvarande regeringen att frågorna om intäktsredovisning på regional och lokal nivå och ett förbud mot anonyma bidrag skulle utredas vidare.
I förra veckan kunde justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ta emot utredningen från det före detta justitieutskottet Marianne Eliason.

Utredningen har bland annat kommit fram till att ”det ska införas ett förbud för partier och deras sidoorganisationer att ta emot anonyma bidrag vars värde överstiger en tjugondels (0,05) prisbasbelopp (2 240 kr för år 2017)”, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!