IF Metall hade chefsjurist utan utbildning

publicerad 31 januari 2024
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


IF Metalls förbundsjurist är inte utbildad jurist, enligt en ny granskning av förbundets facktidning Dagens Arbete. Denne har arbetat inom yrket i över tio år på fackförbundet och har även företrätt personer utanför fackförbundet, något som man menar kan strida mot förbundets regler om intressekonflikter.

Darko Davidovic har arbetat heltid som förbundsjurist på IF Metall i mer än ett decennium. Där har han uttalat sig i fackfrågor som exempelvis rör kollektivavtal, bakgrundskontroller och drogtester.

Innan dess var han ombudsman där han sedan påbörjade en juristutbildning vid sidan om för att “jämna ut oddsen vid förhandlingsbordet med arbetsgivaren”. Enligt egen utsaga studerade han först på distans, men var sedan ledig med full lön under två års tid för att ta juristexamen.

Davidovic har dock inte fullgjort sin utbildning som jurist, enligt en granskning av Dagens Arbete. Han har högskolepoäng motsvarande knappt två terminer medan juristprogrammet är en nio terminer lång utbildning.

– Vi satte ihop ett arbetsrättsligt paket som jag gick. Jag fick bara den här tiden. Jag gick inte en full juristutbildning med ting, utan en utbildning i processande. Men vet du vad, jag känner att det här spårar ju ur, säger han.

Utredningen visade också att han varit delägare i industriföretag, vilket kan strida mot förbundets uppförandekod om jäv. Han ska bland annat ha företrätt privatpersoner och företag i Eskilstunaområdet i 14 tvister och ett brottmål.

IF Metall menar att man ska tillsätta en extern utredning gällande saken och att Davidovic stängs av under tiden som denna pågår.

– Era uppgifter sammantaget är naturligtvis allvarliga och det här måste vi gå till botten med. Vi kommer att starta en utredning med hjälp av en extern part. Darko Davidovic kommer inte att arbeta som förbundsjurist under utredningens gång, säger Martin Gunnarsson, förbundssekreterare IF Metall.

Davidovic kommer dock att få ha kvar sin anställning under utredningens gång.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!