Inrikes

Ian Wachtmeister har avlidit

Under helgen gick greven och den förre partiledaren Ian Wachtmeister bort. Han blev 84 år gammal.

Ian Wachtmeister blev känd som en framgångsrik företagsledare och hade uppdrag som vd för Gränges Aluminium och han satt i styrelsen för Electrolux.

1991 grundade han det högerpopulistiska partiet Ny demokrati (NYD) tillsammans med Bert Karlsson. Partiet kom i i riksdagen i valet samma år med 6,7 procent av rösterna. Han lämnade partiledarposten i april 1994 och grundade senare Det nya partiet som inte lyckades ta sig in i riksdagen 1998.

Wachtmeister författade ett flertal böcker under 80-talet och framåt. Han var även rådgivare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, även om Wachtmeister själv uppgav att han röstat på Kristdemokraterna i de senaste valen.

Under lördagen meddelade hans familj att Ian Wachtmeister hade avlidit. Tidigare under året meddelade Wachtmeister att han drabbats av en svårartad cancer och att han genomgick cellgiftsbehandling.

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!