MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Ian Wachtmeister har avlidit

publicerad 13 november 2017

Under helgen gick greven och den förre partiledaren Ian Wachtmeister bort. Han blev 84 år gammal.

Ian Wachtmeister blev känd som en framgångsrik företagsledare och hade uppdrag som vd för Gränges Aluminium och han satt i styrelsen för Electrolux.

1991 grundade han det högerpopulistiska partiet Ny demokrati (NYD) tillsammans med Bert Karlsson. Partiet kom i i riksdagen i valet samma år med 6,7 procent av rösterna. Han lämnade partiledarposten i april 1994 och grundade senare Det nya partiet som inte lyckades ta sig in i riksdagen 1998.

Wachtmeister författade ett flertal böcker under 80-talet och framåt. Han var även rådgivare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, även om Wachtmeister själv uppgav att han röstat på Kristdemokraterna i de senaste valen.

Under lördagen meddelade hans familj att Ian Wachtmeister hade avlidit. Tidigare under året meddelade Wachtmeister att han drabbats av en svårartad cancer och att han genomgick cellgiftsbehandling.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend