Hundratal bankkonton avstängda efter polisrapport

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 28 februari 2022
- av Sofie Persson

I Södertälje har ett hundratal personer fått sina bankkonton avslutade efter att personerna i fråga finns med i polisens tidigare läckta rapport om kriminella nätverk, avstängningarna inkluderar även ostraffade personer.

Bankerna vill samtidigt inte ge konkret information utan hänvisar till ”avsaknad av kundkännedom”.

Det var under 2020 som den hemligstämplade rapporten läckte ut från polisen till Schibstedägda Aftonbladet. Polisen har i rapporten kartlagt släktbaserade kriminella nätverk på flera platser i Sverige och i den finns grovt kriminella, men också flera helt ostraffade. Bland annat blev Riksdagsledamoten Robert Halef (KD) utpekad i rapporten varpå han valde att JO-anmäla polisen. Han anklagade även biträdande rikspolischefen, Mats Löfving, för att själv ha läckt rapporten till tidningen.

Nu har flera privatpersoner som är med i polisens rapport fått sina bankkonton avstängda, rapporterar skattefinansierande SVT. Alla är boende i Södertälje och flera är även ostraffade sedan tidigare.

Alla är namn som nämns i rapporten, menar en av de drabbade personerna.

Det är över 100 bankkonton som blivit avstängda och alla är namn som nämns i rapporten, säger en annan av de drabbade personerna.

Vad detta beror på vill inte bankerna uttala sig om och Nordea hänvisar till banksekretesslagen. Storbanken Swedbank hänvisar till att det kan bero på ”avsaknad av kundkännedom”. De vill heller inte yttra sig om varför så många bankkonton blivit avstängda samtidigt.

Det kan finnas en mängd olika anledningar, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank.

Bagner vill heller inte uttala sig om rapporten i fråga men menar att man har ett ”tätt samarbete” med polisen.

Advokat Thomas Karlsson arbetar med fyra av personerna som fått sina konton avslutade och menar att även om det inte är bekräftat att det har att göra med rapporten så är det lätt att göra antagandet att det handlar om just det.

Flera har uttryckt att det ska ha med rapporten att göra men det är inget som vi fått bekräftat, men man kan ju utifrån vilka som fått sina bankkonton avstänga dra en gissning att det har med rapporten att göra, menar han.

Det är inte första gången storbankerna väljer att stänga ner konton för privatpersoner. I oktober förra året dömdes Swedbank för att ha brutit mot betaltjänstlagen när man avslutade Fria Tiders chefredaktörs, Widar Nord, bankkonto utan anledning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.