Inrikes

Hovrätten upphäver utvisning efter “klanintyg”

Hovrätten stoppar nu utvisningen av en man som har dömts för försök till mordbrand. Mannen har nämligen lämnat in ett “klanintyg”, som sägs visa att en viss klan har beslutat att mannen är fredlös och skall dödas, då han har brutit mot klanens heder. Det skriver Dagens Juridik.

Hovrätten kan visserligen inte kan dra några säkra slutsatser om intygets äkthet, men man godtar mannens påstående.
Tingsrättens dom fastställer, att den 21-årige mannen tillsammans med en annan man har hällt bensin på golvet och förberett en anlagd brand i en affärslokal i centrala Ronneby den 20 december 2016. Detta på uppdrag av en person som är “inflytelserik och högt uppsatt i kriminella kretsar”.

Brottslingarna fick uppdraget vid en fest samma kväll. Personen försåg dem med narkotika och alkohol samt gav dem i uppdrag att krossa skyltfönstret till lokalen och hälla ut bensin i den. Detta som en varning till innehavaren av lokalen.

Blekinge tingsrätt dömde mannen till försök till mordbrand. Han fick tio månaders fängelse och utvisning till Irak. Han påstod visserligen, att han har haft sex med en flicka tillhörande en annan klan i Irak och därför har förklarats fredlös. Men detta ansågs inte utgöra verkställighetshinder.

Men Hovrätten över Skåne/Blekinge stoppar utvisningen. Det aktuella intyget har dock inte inlämnats i original till Migrationsverket, varför handlingens äkthet inte går att avgöra. Verket kan alltså inte bedöma om det föreligger hinder mot verkställighet enligt utlänningslagen.

Enligt hovrätten får det dock anses stå klart, att Irak är ett land med en utpräglad klanstruktur. Hovrätten menar, att 21-åringens påstående “inte är sådant att det kan lämnas utan avseende utan i stället får godtas”. Hinder för utvisning föreligger därmed. Tingsrättens dom upphävs.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!