Högsta förvaltningsdomstolen ger Vellinge rätt att införa tiggeriförbud

publicerad 17 december 2018

Högsta förvaltningsdomstolen upphäver nu ett tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten, när det gäller Vellinges beslut om att införa ett tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden med stöd av lokala ordningsföreskrifter. Därmed fastställer den högsta instansen kommunens beslut. Det rapporterar KvP.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) har sagt, att hon ville driva frågan till högsta instans. Sala kommun i Västmanland har tidigare infört tiggeriförbud med tvingats riva upp det.

– Sala gick inte vidare. Men vi vill pröva detta, sade Wurtzler tidigare.

Carina Wurtzler har också velat tvinga rikspolitikerna att ta tag i frågan.

– Oavsett hur det går i sista instans, så tänker jag att rikspolitikerna tittar på hur det här går. Jag tror att man kommer göra åtgärder utifrån var det landar. För det är många kommuner som vill och ser ett behov av att kunna göra någon form av förbud, för det skapar väldigt mycket problematik.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att den nya prövningen är bra.

– Det är bra, att det här har prövats i högsta instans i högsta förvaltningsdomstolen. Med det beskedet har vi en ny praxis uppenbarligen, då vet vi det.

I moderatstyrda Kungsbacka har man beslutat om att införa tillståndsplikt för passiv penninginsamling. Där välkomnas domslutet. Det uppger TT.

Björn Axtelius, S-politiker som sitter i kommunstyrelsen, är kritisk till Vellinges tiggeriförbud.

– Det handlar om vilka vi ska vara solidariska med. Familjen, kommunen, EU? Det går inte att förbjuda fattigdom, den måste bekämpas på orsaksnivån.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!