Högskolan väst gör Ecce Homo-konstnär till hedersdoktor

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 2 maj 2022
- av Isac Boman
Elisabeth Ohlson och ett av verken i Ecce Homo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson, känd för Ecce Homo-utställningen med bibliska motiv i hbtq-tappning, utses nu till hedersdoktor på Högskolan väst. Motivationen som ges är att hon ”belyser och ökar medvetenheten för människor som lever utanför normen”.

Högskolan väst har utsett fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson till hedersdoktor på skolan. Utmärkelsen får Ohlson för att hon, enligt högskolan, har “ökat medvetenheten” och synliggjort fördomar mot människor som lever utanför normen.

Att utses till hedersdoktor på Högskolan Väst är inte bara en ära för mig, utan en signal till alla som lever i utanförskap att normer kan förändras, säger Elisabeth Ohlson till FemPers Nyheter.

Under våren kommer en nationell kampanj att sjösättas av Högskolan väst där man menar man ska öka “normmedvetenheten” med hjälp av Ohlsons verk, och att detta även kommer att främja det normkritiska synsättet på arbetsplatser.

Elisabeth Ohlson är för fotoutställningen Ecce Homo, där motiv kopplade till citat och berättelser ur Bibeln gjorts om med hbtq-tematik i en modern miljö, med bland annat Jesus omgiven av transvestiter under nattvarden. Utställningen invigdes i Stockholm 1998 på Europride och visades för sista gången i Tranås 2018.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!