”Högerextrem hotbild” mot Strandhäll ifrågasätts

publicerad 4 december 2021
- av Per Nordin

Under torsdagen anklagade Sveriges hårt kritiserade nyutnämnda klimat- och miljöminister Annika Strandhäll Sverigedemokraterna för att filma hennes hus med drönare och hon hävdar också att hela familjen lever ”med en ständig hotbild” på grund av SD – ett påstående vars sanningshalt nu starkt ifrågasätts.

Strandhäll skrev ett indignerat inlägg på Twitter där hon anklagade Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks för att ha filmat hennes bostad med hjälp av en drönare och sedan publicerat denna film på nätet och att SD bär skulden för den påstådda hotbilden mot henne och hennes familj.

På vägen hem idag fick jag kännedom om att SD:s propagandamedia Riks kört drönare över mitt hus och lagt ut video och bild till kreti och pleti. Min 12-åriga dotter var ensam hemma och vi lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild. Var går gränsen?


Annonser:


Snabbt ryckte ett stort antal politikerkollegor ut till stöd och deklarerade att demokratin hotas av att Strandhälls hus filmades och även Säkerhetspolisen ska ha blivit ”tipsade” om filmklippet.

Att det faktiskt var SD-kanalen Riks som flög med drönare över Strandhälls hus finns det dock ingenting som tyder på. Däremot publicerade man filmen efter att ha fått in den av en ”engagerad tittare” som ville filma det exklusiva ”lyxbad” som (Strandhäll) vägrade betala påfyllningsfakturan för”, skriver Fria Tider. Detta efter att det avslöjats att ministern har flera obetalda skulder som gått till Kronofogden – bland annat en poolfyllning och en skönhetsbehandling. Detta trots att Strandhäll tidigare bedyrat att hon inte har några betalningsanmärkningar.

Att programledaren för SD-riks väljer att publicera drönarbilder över mitt hus och därmed gör det möjligt för flera av hennes följare och sympatisörer att identifiera var jag bor är obehagligt och överskrider gränsen för vad som är anständigt. Representanter för andra riksdagspartier agerar inte såhär”, skriver Strandhäll i Aftonbladet och Rebecca Fallenkvist från Riks bad snart om ursäkt för publiceringen.

När Strandhälls påståenden om ständig hotbild på grund av SD granskas av Fria Tider visar det sig att ministerns adress är fullt offentlig och vem som helst kan finna den på några sekunder på ett flertal välkända sajter på nätet. Det finns heller inga uppgifter om någon särskild hotbild mot henne.

– Det går att få en sekretessmarkering hos oss om man lever under hot, och då syns inte adressen, men några sådana uppgifter finns inte när det gäller Annika Strandhäll, säger en handläggare på Skatteverkets folkbokförings­enhet till Fria Tider.

Varför Strandhäll väljer att vara fullt offentlig med sin boendeadress om hotbilden mot henne är så stark som hon påstår framgår inte. Huruvida någon form av hot mot Strandhäll eller hennes familj överhuvudtaget någonsin polisanmälts är också oklart, då polisen ännu inte återkommit med svar om detta till Fria Tider.

Även om politikerkollegor och S-anhängare rycker ut till Strandhälls försvar är många kritiska till hennes påståenden och påpekar att ministern aldrig någonsin gett sken av att bry sig om när politiska motståndare utsatts för våld och hot på grund av sina åsikter. Andra menar att strategin att anklaga ”högerextremister” för att hota henne bara är ett sätt att rikta om fokus från de egna skandalerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.