Hög andel asylsökare bakom sexövergrepp mot unga enligt ny polisrapport

I en ny lägesrapport avslöjar polisen att de anmälda sexuella övergreppen mot ungdomar ökar i landet, dessutom uppger man att över 80 procent av de sexuella övergrepp som inträffade på badhus under 2015 begicks av asylsökare och att utländska medborgare påfallande ofta är gärningsmän i de fall som övergreppen har begåtts av flera individer.

publicerad 21 maj 2016
Unga kvinnor som rör sig själva på stan är en allt mer utsatt grupp

Sexuella övergrepp på badhus är bara en av delarna som gås igenom i polisens lägesrapport, det handlar också om övergrepp på andra platser som i skolorna, på väg hem, på olika publika evenemang, på sociala medier och liknande. Totalt anmäldes 2209 sexuella övergrepp mot unga under 2015, en ökning med nästan 10 procent sedan året innan.

När det kommer till sexuella ofredanden utförda av en grupp så erkänner polisen att bara ett fåtal gärningsmän har gripits, men att de som identifierats är medborgare i länder utanför EU:

“I minst tio fall har en ensam flicka omringats av ett flertal män (från 5-6 stycken upp till ett stort antal ) som ibland uppskattats vara 14-16 år och ibland 25-30 år. Vid dessa tillfällen har några hållit fast medan andra tagit på bröst och kropp och i ett fall fotograferade några i gruppen övergreppet. I några fall har gärningsmännen knäppt upp byxorna på flickan och försökt, i vissa fall även lyckats, dra ner dem innan undsättning kommit. Likaså har det förekommit att flera flickor i ett kamratgäng har utsatts samtidigt av ett stort gäng.

Ett fåtal misstänkta gärningsmän har identifierats. De som har identifierats är medborgare i Afghanistan, Eritrea och Somalia. Samtliga utredningar i Stockholm och Kalmar från 2014 och 2015 har lagts ned på grund av svårigheter med identifiering eller bristande bevis.”

Sexuella trakasserier och övergrepp mot unga tjejer är ett problem i många olika sorters sociala situationer och polisen har också valt att publicera några vittnesmål om hur offren uppfattat det inträffade:

“En flicka omringades på ett tåg av åtta män som klev ombord samtidigt. Två av männen började ta på hennes lår och upp mot hennes underliv. Hon tog till slut fram en pepparspray och samtliga flyttar på sig. Alla män var över 25 år och hade utländskt ursprung.”

En annan flicka berättar att hon blev ofredad sexuellt på skolans toalett av en grupp unga män som talade vad hon uppfattade som arabiska och en tredje flicka berättar att en grupp på hela 12 män kom och antastade henne när hon skulle kissa i en buske. I många listade liknande fall som polisen har listat så återkommer signalementen att det rör sig om utländska gärningsmän som inte pratar bra svenska.

Polisen skriver att även om de gärningsmän som begår sexuella övergrepp mot unga inte är en helt homogen grupp så har de övergrepp som begåtts i grupp på offentliga platser främst utförts av utländska medborgare.

Ansvarig för rapporten menar att sexuella ofredanden är ett samhällsproblem som beror på normer och attityder och att dessa måste förändras. Dessutom vill man samverka mer med kommuner och arrangörer av exempelvis festivaler och öka sin närvaro för att på så sätt öka tryggheten hos unga tjejer.

Rapporten i sin helhet kan läsas här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!