Historisk nedgång i antalet utförda operationer

publicerad 19 januari 2021
- av Sofie Persson

91 000 färre operationer utfördes under 2020 jämfört med året före. Det visar statistik från Svenskt Perioperativt Register.

Coronakrisen satte press på sjukvården under 2020 och personal prioriterades till covidpatienter, vilket gjort att annan vård helt enkelt fått skjutas på till framtiden. Under 2020 gjordes strax över 443 000 operationer i Sverige, vilket är över 91 000 färre än under 2019, rapporterar skattefinansierade Ekot.

Vi har aldrig haft en nedgång under hela 90- och 2000-talet där operationskapaciteten har minskat såhär mycket från ett år till ett annat, så covid har verkligen ställt till det, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för Svenskt Perioperativt Register (SPOR).


Annonser:


De senaste siffrorna som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har över antalet som väntar på operation är från november 2020 – och de är mycket höga. Antalet som stod i kö var då närmare 134 000, varav 48 000 – nära 18 000 fler än i november 2019 – hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar.

Gunnar Enlund säger att det främst handlar om planerade ingrepp inom ortopedi, ögon, öron-näsa-hals och allmänkirurgi och att vårdberget som coronakrisen skapat och som fortfarande växer kommer bli mycket svårt att beta av.

Ska vi komma ikapp så behöver vi öka vår kapacitet med ungefär 10 procent och då skulle det ta 20 månaders arbetstid, så nästan två år. Så det är ingen liten grej det här och det är ingenting som snabbt kommer att kunna åtgärdas, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.