Historikern: Coronapandemin kommer snabbt glömmas bort

publicerad 30 november 2020
- av Markus Andersson
Peter Englund håller tal vid Nobelprisutdelningen 2013.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den välkände historikern och författaren Peter Englund tror att coronaviruset snabbt kommer att glömmas bort efter att pandemin har lagt sig och menar att viruset inte är någonting som människor kommer att reflektera kring eller oroa sig särskilt över i framtiden.

Han drar paralleller till flera historiska pandemier och sjukdomsutbrott och menar att det förmodligen inte är någonting som kommer ”dröja sig kvar i det allmänna medvetandet”.

– Jag kan tänka mig att det blir så här. Så fort det är över så försvinner det ur det allmänna medvetandet, säger han men tillägger att coronaviruset ändå kan komma att påverka hur sjukvården bedrivs framöver.

– Det kommer inte finnas kvar som en mörk skugga över vår existens, det vågar jag nästan lova, tillägger han i SVT:s “Min Sanning“.

Englund menar att coronaviruset också kan komma att få viss praktisk påverkan på framtiden, exempelvis att man undviker att resa i onödan och oftare än tidigare anordnar konferenser och möten digitalt.

– Men behovet av närhet, att finnas med andra människor, röra vid varandra, och vara massa människor inträngda i ett litet rum och skråla, det är en del av vår natur och den vill vi tillbaka till.

Peter Englund är ledamot i Svenska Akademien sedan 2002 och har skrivit ett flertal populära och uppmärksammade böcker om den svenska stormaktstiden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!