Inrikes

Historikern: Coronapandemin kommer snabbt glömmas bort

Peter Englund håller tal vid Nobelprisutdelningen 2013.

Den välkände historikern och författaren Peter Englund tror att coronaviruset snabbt kommer att glömmas bort efter att pandemin har lagt sig och menar att viruset inte är någonting som människor kommer att reflektera kring eller oroa sig särskilt över i framtiden.

Han drar paralleller till flera historiska pandemier och sjukdomsutbrott och menar att det förmodligen inte är någonting som kommer ”dröja sig kvar i det allmänna medvetandet”.
– Jag kan tänka mig att det blir så här. Så fort det är över så försvinner det ur det allmänna medvetandet, säger han men tillägger att coronaviruset ändå kan komma att påverka hur sjukvården bedrivs framöver.

– Det kommer inte finnas kvar som en mörk skugga över vår existens, det vågar jag nästan lova, tillägger han i SVT:s "Min Sanning".

Englund menar att coronaviruset också kan komma att få viss praktisk påverkan på framtiden, exempelvis att man undviker att resa i onödan och oftare än tidigare anordnar konferenser och möten digitalt.

– Men behovet av närhet, att finnas med andra människor, röra vid varandra, och vara massa människor inträngda i ett litet rum och skråla, det är en del av vår natur och den vill vi tillbaka till.

Peter Englund är ledamot i Svenska Akademien sedan 2002 och har skrivit ett flertal populära och uppmärksammade böcker om den svenska stormaktstiden.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!