Hemtjänstpersonalens omöjliga scheman väcker känslor

publicerad 5 juni 2013

De arbetsscheman personalen som jobbar inom hemtjänsten i Uppsala kommun får går inte ihop, det avslöjar SVT i ett inslag.

Ska hemtjänstpersonalen följa arbetsschemat kräver det ibland att man är på två platser samtidigt. Hemtjänstarbetaren Li Kristjansdottir får enligt SVT göra 24 hembesök på sex timmar, någonting som både drabbar personalen och vårdtagarna negativt. Kritiken mot beslutsfattarna låter inte vänta på sig.

Att man sätter sådana här scheman som, ”lämna matlåda, tre minuter utan samtal”, vem gör det? Då har man ingen förståelse för de äldres situation. Man har förmodligen aldrig träffar en demenssjuk om man sätter ett sådan schema, säger Monika Titor på Demensförbundet till SVT.

Kommunalrådet Ebba Busch (KD), ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun, har sett SVT:s inslag och ser allvarligt på hur schemana är utformade.

Jag blir väldigt chockad och illa berörd av den beskrivning som Li ger, sade Ebba Bush i SVT:s Aktuellt.

Cecilia Hamenius (FP), ordförande i vård- och bildningsnämnden, har nu bett äldrenämnden att utreda hur personalens scheman är utformade.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.