Hård kritik mot DN för ”skrämselmetoder”

publicerad 28 augusti 2013

Dagens Nyheter kritiseras skarpt av Journalistklubben som anklagar tidningen för att skrämma medarbetare till att säga upp sig, rapporterar flera medier.

DN och ägarna Bonnier vill minska personalen med 20 procent. Ett snålt avgångsvederlag erbjuds de som säger upp sig. Enligt Dagens Media kallar fackklubbsordföranden Anders Forsström avtalet för ”snålast i branschen”.

”Ett välbesökt och enigt klubbmöte i DN:s journalistklubb riktar skarp kritik mot företagets sätt att hantera övertalighet i samband med den pågående omorganisationen, med metoder som slår mot DN:s varumärke och redaktionens styrka i ett läge där företaget står inför mycket stora utmaningar. Det är helt oacceptabelt hur enskilda medarbetare behandlas av ledningen”, skriver Journalistklubben i ett internt uttalande som Dagens Media tagit del av.

Det ska enligt uppgifter handla om reportrar och redigerare som mer eller mindre tvingas att flytta till en annan lokal för att syssla med uppgifter som varken har med papper eller webb att göra. De som inte accepterar flytten riskerar att sägas upp.

– Det är för jäkligt och vittnar om en mycket märklig människosyn. … Man sköter det inte snyggt. Ledningen har skyldighet att informera medarbetarna, men det har man inte gjort, säger en anonym uppgiftslämnare till Dagens Media.

Totalt handlar det om 12 personer som rent fysiskt placeras långt bort från tidningsredaktionen. Någonting som lett till att DN fått anklagelser om skrämselmetoder för att skära ner i personallistan.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vill inte kommentera uppgifterna när Dagens Media når honom. Han säger dock att man är i slutförhandlingar med Journalistförbundet om neddragningarna.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.