Inrikes

Hård kritik mot DN för “skrämselmetoder”

Dagens Nyheter kritiseras skarpt av Journalistklubben som anklagar tidningen för att skrämma medarbetare till att säga upp sig, rapporterar flera medier.

DN och ägarna Bonnier vill minska personalen med 20 procent. Ett snålt avgångsvederlag erbjuds de som säger upp sig. Enligt Dagens Media kallar fackklubbsordföranden Anders Forsström avtalet för “snålast i branschen”.
“Ett välbesökt och enigt klubbmöte i DN:s journalistklubb riktar skarp kritik mot företagets sätt att hantera övertalighet i samband med den pågående omorganisationen, med metoder som slår mot DN:s varumärke och redaktionens styrka i ett läge där företaget står inför mycket stora utmaningar. Det är helt oacceptabelt hur enskilda medarbetare behandlas av ledningen”, skriver Journalistklubben i ett internt uttalande som Dagens Media tagit del av.

Det ska enligt uppgifter handla om reportrar och redigerare som mer eller mindre tvingas att flytta till en annan lokal för att syssla med uppgifter som varken har med papper eller webb att göra. De som inte accepterar flytten riskerar att sägas upp.

– Det är för jäkligt och vittnar om en mycket märklig människosyn. … Man sköter det inte snyggt. Ledningen har skyldighet att informera medarbetarna, men det har man inte gjort, säger en anonym uppgiftslämnare till Dagens Media.

Totalt handlar det om 12 personer som rent fysiskt placeras långt bort från tidningsredaktionen. Någonting som lett till att DN fått anklagelser om skrämselmetoder för att skära ner i personallistan.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vill inte kommentera uppgifterna när Dagens Media når honom. Han säger dock att man är i slutförhandlingar med Journalistförbundet om neddragningarna.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Dagens Nyheter
  • DN