Här är regeringens överenskommelse med kurderna

publicerad 8 juni 2022
- av Isac Boman
Magdalena Andersson (S) och den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För att få fortsatt stöd av den politiska vilden och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och därmed behålla makten har Socialdemokraterna nu uttryckligen lovat att stötta kurdiska separatister och miliser.

Här är det som är känt om uppgörelsen som ironiskt nog går rakt i strid med Turkiets krav för att godta Sveriges Nato-ansökan.

I överenskommelsen som undertecknats av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och Amineh Kakabaveh står det bland annat att Socialdemokraterna ”avser att fördjupa sitt samarbete med PYD” och att Kakabaveh själv ”kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta”.

PYD grundade den syriska grenen av Kurdistans arbetarparti PKK och har fortfarande mycket täta kopplingar till PKK som är terrorklassade av bland annat EU, Iran, Turkiet och USA.

Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern, och vi vill fortsätta att stödja dem. Återuppbyggnaden efter kriget är angelägen och Sverige ska stödja detta. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner”, skriver man vidare.

På samma sätt menar man att den kurdiska milisen YPG (också intimt kopplad till PKK) är en mycket viktig aktör att stödja även fortsättningsvis eftersom dessa tagit ett stort ansvar i striderna mot Islamiska Staten.

Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG /YPJ eller PYD klassas av vissa staters aktörer som terrorister är oacceptabelt”, deklarerar man vidare.

Förutom att S tar ställning för YPG och PYD så kräver man också att den kurdisk-turkiske oppositionspolitikern Selhattin Demirtash friges. Demirtash sitter bland annat fängslad för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och har av människorättsorganisationer beskrivits som en politisk fånge.

Vi noterar också hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges”, står det att läsa i överenskommelsen.

Amineh Kakabaveh tror själv att S kommer att hålla sina löften till kurderna.

– Socialdemokraterna har lovat att de inte kommer att ändra sig i den här överenskommelsen och de har lovat kurderna och andra minoriteter att de kommer att stödja dem i ombyggnaden av Rojava samt demokratiutvecklingen och mänskliga rättigheter.

Även S bekräftar att man kommer att hålla sina löften till kurderna. Samtidigt kräver Turkiet att Sverige klipper alla band till de kurdiska separatisterna och rebellerna för att rösta ja till Sveriges Nato-ansökan.

Också inom borgerligheten haglar kritiken och KD-ledaren Ebba Busch menar att hon ”oroas” över Sveriges Natoansökan och det inflytande som Kakabaveh har över svensk politik.

– Ska Sverige styras på så här lösa boliner med en politisk vilde som dessutom äventyrar Sveriges Natoansökan?

Analytiker påpekar att sveriges ansökan till den USA-ledda militäralliansen nu med detta definitivt verkar gå i stöpet – inte för att svenska politiker eller svenska folket sagt nej utan för att två utländska intressen, Turkiet och kurderna, kolliderat. Det hela lyfts också fram som ett exempel på hur det mångkulturella samhället kommit att påverka politiken som bedrivs i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!