Inrikes

Här är länderna som planerar dra in medborgarskap för IS-terrorister

Välkomna "hem"? Inte till länder som Finland och Nederländerna, men till Sverige finns inga restriktioner.

Debatten kring de personer som deltagit och stridit för IS i Mellanöstern och efter krigsförlusterna nu planerar att återvända till Europa där många av dem tidigare erhållit medborgarskap har gått varm. Nu föreslår en rad länder att deras europeiska medborgarskap skall dras in.

Nedan följer en lista över EU-länder där man det kan vara aktuellt att dra in medborgarskap för IS-terrorister. Detta gäller personer som har dubbla medborgarskap, alltså är medborgare i det aktuella landet och ytterligare ett land.
Nederländerna

En lag från 2017 ger justitieministern möjlighet arr besluta dra tillbaka medborgarskap för personer som utgör ett hot mot landets säkerhet. Detta har hittills skett mot tio personer med kopplingar till terrorism.

Storbritannien

Möjligheten finns i brittisk lag sedan 1981 och har nyligen använts i ett uppmärksammat fall med en IS-kvinna. Under 2018 användes lagen mot två män som misstänktes ingå i en IS-terrorcell i landet.

Belgien

Domstolar har möjligheten att dra tillbaka medborgarskap. Det mest uppmärksammade fallet rör den terrordömde islamisten Fouad Belkacem, som fick sitt belgiska medborgarskap indraget förra året.

Finland

Regeringen utreder nu en lag som gör det möjligt att dra in medborgarskap för personer som har begått terrordåd i Finland.

Tyskland

Regeringspartierna planerar göra det möjligt att dra tillbaka medborgarskapet för personer, som ansluter sig till terrororganisationen IS. En sådan lag skulle dock inte kunna lagföra personer i efterhand, personer som redan idag är med i IS.

Frankrike

Efter terrorattentaten som drabbade Frankrike 2015 försökte den dåvarande regeringen att införa en lag som skulle göra det möjligt att dra in medborgarskap. Dock väckte lagförslaget starkt motstånd och regeringen tvingades dra tillbaka det.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • IS