Hantera fyrverkerier säkert på nyår

publicerad 27 december 2018

Nyår är förknippat med fest och fyrverkerier för många. Men det är inte riskfritt. Trots att åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år, är de flesta som råkar illa ut minderåriga och dessutom påverkade av alkohol.

Tänk gärna på det här inför nyårsfirandet om du planerar att ha fyrverkerier:

  • Smällare är förbjudna i Sverige.
  • Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.
  • Att skjuta iväg raket eller kasta smällare mot någon annan person är ett brott och kan komma att rubriceras som till exempel ofredande, misshandel, grov misshandel eller försök till de två sistnämnda.
  • Att hantera fyrverkerier utan att ha tillstånd för det är brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (lag 2010:1011) samt kan vara brott mot kommunens lokala ordningsföreskrifter.

 

Kontakta polisen om du är osäker på om du behöver tillstånd för dina fyrverkerier.

Vill du kontrollera vad som gäller för dig där du bor eller ska spendera din nyårsafton? Kontakta din kommun.

Ta även del av polisens broschyr Fira säkert med fyrverkerier här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.